Mount Morgan Mine Upper Mundic Gully TSF EA Amendment

3.5.1.6 Yellow-bellied glider (south-eastern) – potential to occur

Yellow-bellied glider (south-eastern) ( Petaurus australis australis ) is listed as vulnerable under the EPBC Act and NC Act. The subspecies occurs in tall mature eucalypt forest, generally in areas with high rainfall and nutrient rich soils. The subspecies can occur in varying forest types from mixed coastal forests to dry escarpment forests, moist coastal gullies and creek flats to tall montane forests. The species is reliant on access to smooth-barked eucalypts, as the species feeds on exudates from incised bark (Eyre and Smith, 1997). The species utilises smooth-barked eucalypts, feeding on exudates from incised bark and insects that occur in shedding bark (Eyre and Smith 1997). The subspecies dens in family groups, often in the hollows of large trees. Home ranges vary in size from 20 to 85 ha (DAWE, 2022a). While the subspecies was not recorded during field surveys, there is a historical record approximately 14 km east of the project area from 1994 (DETSI, 2025). Potentially suitable foraging habitat for the yellow-bellied glider exists within RE 11.12.6, due to the presence of Blakella citriodora (Plate 3-15). However, no important denning habitat was identified during the survey. The threshold for suitable denning habitat—defined as a minimum density of 0.05 to 0.1 hollow-bearing trees per hectare (DAWE, 2022a)—was not met within the project area. Consequently, suitable denning habitat for the yellow-bellied glider is not expected to occur within the site. The species is considered to have the potential to occur within RE 11.12.6 for foraging purposes and across other areas of remnant vegetation for dispersal purposes. The distribution of predicted habitat is mapped in Figure 3-11.

Plate 3-15

Area of potentially suitable habitat for the yellow-bellied glider across the project area

GHD | Heritage Minerals Pty Ltd | 12626510 | Heritage Minerals Mount Morgan

55

Powered by