Status
Source Description and ecology
Likelihood of occurrence
Common Name Scientific Name
NCA 1 EPBC 2
species is unlikely to be present.
Unlikely: Multiple ALA records within 50 km, with 1 ALA record 7.7 km north-east of the Project area. However, absence of watercourses and mudflats with Project area makes it unsuitable habitat and therefore unlikely to be present within Project area. record 12.9 km north of the Project area. There are no records within 10 km of the Project area and therefore species is unlikely to be present. Unlikely : Multiple ALA records with the closest Possible : Multiple ALA records within 50 km of Project area, with 1 recent record 6.6 km south-west of the Project area.
V
V, Ma, M
PMST
Latham's Snipe ( Gallinago hardwickii ) typically inhabits soft wet ground, including shallow waters with vegetation and wet parts of paddocks, seepage, irrigation, and similar habitats. Mostly found in coastal regions of eastern Australia but exhibits strong inland movements in certain areas (Pizzey & Knight, The Field Guide to the Birds of Australia, 2012).
Gallinago hardwickii
Latham’s Snipe, Japanese Snipe
V
V
PMST, ALA
The Squatter pigeon (southern) ( Geophaps scripta scripta ) prefers remnant or regrowth open forest to sparse open woodland or scrub within 3 km of water sources. The habitat overstory is often dominated by eucalyptus , corymbia , acacia , or callitris species with a patchy, tussock-grassy understory for foraging and breeding. The species distribution ranges from northern QLD to northern NSW, but is heavily based in eastern Queensland, except in settled parts of coastal and higher-rainfall areas (Pizzey & Knight, 2012). The White-throated needletail ( Hirundapus caudacutus ) is a large swift with a thickset, cigar-shaped body that reaches a length of 20 cm. They have stubby tails and long pointed wings. Adults have a dark-olive head and neck with a crown which sometimes appears iridescent, paler greyish mantle and back, blackish upperwings that also sometimes appear iridescent with a greenish-blue gloss, a white patch on the underside of the tail, a white patch on the chin and neck, and a white loral. The White- throated needletail breeds in Asia, from Siberia, Mongolia, and China across to Japan, and spend the non-breeding season in Australasia. The species is widespread in eastern and south-eastern Australia, where they are generally gregarious (Barrett, Silcocks, Barry, Cunningham, & Poulter, 2003) (Blakers, Davies, & Reilly, 1984). In Australia, they are almost exclusively aerial, and are often seen in large flocks, sometimes mixed in flocks with other aerial insectivores such as the Fork-tailed swift ( Apus pacificus ). Despite their aerial nature, it has been observed that they occur more often over wooded areas such as open forest and rainforest.
Geophaps scripta scripta
Squatter pigeon (southern)
V
V, Ma, M
PMST, ALA
Hirundapus caudacutus
White-throated Needletail
Wulguru Technical Services Pty Ltd – Heritage Minerals Upper Mundic Gully TSF – Fauna Survey Assessment Report 97
Powered by FlippingBook