Status
Source Description and ecology
Likelihood of occurrence
Common Name Scientific Name
NCA 1 EPBC 2
Possible : Multiple records within 50 km of Project area with 1 recent record 4.6 km east of the Project area.
LC
Ma
PMST, ALA
Haliaeetus leucogaster
White-bellied Sea-Eagle
The White-bellied Sea-Eagle ( Haliaeetus leucogaster ) inhabits a variety of habitats including coasts, islands, estuaries, inlets, large rivers, inland lakes, reservoirs. Widespread along all Australian coasts, travels inland along large rivers or to large water sources. (Pizzey & Knight, The Field Guide to the Birds of Australia, 2012). The Star finch (eastern) ( Neochmia ruficauda ruficauda ) is an extremely rare species. It generally has a high association with water, and inhabits dense, low vegetation such as grass, reeds, cane, and low shrubs (Pizzey & Knight, 2012). The Eastern curlew ( Numenius madagascariensis ) is Australia’s largest shorebird and a long-haul flyer. It has a long, down-curved bill. The Eastern curlew takes an annual migratory flight to Russia and north-eastern China to breed, arriving back home to Australia in August to feed on crabs and molluscs in intertidal mudflats (DCCEEW, 2023). The Black-throated finch southern subspecies ( Poephila cincta cincta ) ranges from the Townsville-Burdekin River region to possibly as far as Rockhampton and west/central to the Clermont-Aramac region. The southern population breeds between February to June. Like most finch species, the species has a high association with water and is usually found nearby in areas of grassy scrublands, woodlands, and pandanus forests (Pizzey & Knight, The Field Guide to the Birds of Australia, 2012). Australian painted snipe ( Rostratula australis ) typically occur in sandy, pebbly, or muddy edges of streams or rivers, either coastal or inland. Also found near dams, tidal flats, mud flats, mangroves, beaches, riverside lawns, drains, and street gutters. Strong association with water. Widespread but uncommon summer migrant (Pizzey & Knight, The Field Guide to the Birds of Australia, 2012).
Unlikely: There are ALA records 33.5 km north of the Project area. There are no records within 10 km of the Project area and therefore species is unlikely to be present. Unlikely : Multiple ALA records within 50 km of Project area, with closest record 12.7 km west of Project area Unlikely : 1 historical WO record within 10 km of Project area. There is 1 ALA record is 29 km north of Project area, however the species has been observed in northern parts of Queensland, and Unlikely: Multiple ALA records within 50 km, with 1 ALA record 7.4 km north-west of Project area. However, absence of watercourses and mudflats with Project area makes it unsuitable habitat therefore the species is unlikely to be present.
LC
E
PMST, ALA
Neochmia ruficauda ruficauda
Star Finch (eastern), Star Finch (southern)
CE
CE, Ma, M
PMST, ALA
Numenius madagascariensis
Eastern Curlew, Far Eastern Curlew
E
E
PMST, WO (1), ALA
Poephila cincta cincta
Southern Black- throated Finch
E
E, Ma
PMST, ALA
Rostratula australis
Australian Painted Snipe
Wulguru Technical Services Pty Ltd – Heritage Minerals Upper Mundic Gully TSF – Fauna Survey Assessment Report 98
Powered by FlippingBook