Original EA Amendment

Status

Source Description and ecology

Likelihood of occurrence

Common Name Scientific Name

NCA 1 EPBC 2

and therefore unlikely to be present within Project area . Unlikely: 2 ALA records within 50 km of Project area with the closest record 17.2 km from the Project area. Unlikely : Multiple ALA records within 50 km with closest records being 23 km east. There are no records within 10 km of the Project area and therefore species is unlikely to be present. Unlikely: 11 records within 50 km of Project area, with 2 records around 14 km east of the Project area. There are no records within 10 km of the Project area and therefore species is unlikely to be present. Unlikely : No records within 50 km of Project area therefore species is unlikely to be present Possible : Multiple ALA records within 50 km of Project area with 1 record 7.6 km east of the Project area Unlikely : Multiple ALA records within 50 km of Project area. There are no records within 10 km of the

V

V

PMST, ALA

The Diamond firetail is found in open eucalypt woodlands, river red gums, and acacia scrubs. They are distributed from SE mainland Australia and extends patchily from Rockhampton to Kangaroo Island (Pizzey & Knight, The Field Guide to the Birds of Australia, 2012) The Common greenshank ( Tringa nebularia ) inhabits mudflats, estuaries, saltmarshes, lake and pond margins, wetlands. Generally found in coastal environments, but present inland where habitat is suitable. Widespread summer migrant, with some overwintering. (Pizzey & Knight, The Field Guide to the Birds of Australia, 2012). The Black-breasted Buttonquail’s preferred habitats include vine thickets, softwood scrubs, bottle tree scrubs, vine scrub regrowth, Lantana (Lantana camara ) and other shrubs under mature plantations of Hoop Pine ( Araucaria cunninghamii ), and Acacia and Austromyrtus scrubs on sandy coastal soils. The core population of the Black-breasted Button-quail is now considered to be confined to south-eastern Queensland from near Byfield in the north to the Border Ranges in the south, and as far west as Palmgrove National Park and Barakula State Forest (National Recovery Plan, 2022) The Yellow Wagtail is a migratory bird that is widespread across Northern hemisphere and is not native to Australia The Satin Flycatcher ( Myiagra cyanoleuca ) is an attractive glossy black to blue-black flycatcher. This species inhabits forests, woodlands, mangroves, creeks, and gullies along the entire east coast of Australia. It migrates to south-east Australia to breed from August to February before returning to the north (Pizzey & Knight, 2012). The Eastern osprey ( Pandion haliaetus cristatus ) is a medium-sized raptor with a length of 50-65cm and a wingspan of 145-170cm. Adults are mainly dark-brown to blackish-brown above, and white below, with a white head and neck, streaked blackish-brown. They have a dark-brown to blackish-

Stagonopleura guttata

Diamond Firetail

E

E, Ma, M

PMST, ALA

Tringa nebularia

Common Greenshank, Greenshank

V

V

PMST, ALA

Turnix melanogaster

Black-breasted Buttonquail

NL

Ma, M

PMST

Motacilla flava

Yellow Wagtail

LC

Ma

PMST, ALA

Myiagra cyanoleuca

Satin Flycatcher

SL

Ma, M

PMST, ALA

Pandion haliaetus

Osprey

Wulguru Technical Services Pty Ltd – Heritage Minerals Upper Mundic Gully TSF – Fauna Survey Assessment Report 99

Powered by