Original EA Amendment

Status

Source Description and ecology

Likelihood of occurrence

Common Name Scientific Name

NCA 1 EPBC 2

brown crest and a black stripe across the eye and ear. Females are typically larger than males and usually have darker and more distinct brown or dark-brown streaking on the breast. The breeding range of this species within Australia extends around the northern coast. The distribution of the species around the northern coast is continuous from southern WA to southern NSW (Blakers, Davies, & Reilly, 1984). Eastern ospreys occur in littoral and coastal habitats and terrestrial wetlands of tropical and temperate Australia, and offshore islands. They occasionally travel inlands along major rivers, particularly in northern Australia (Johnstone & Storr, 1998) (Olsen, 1995). The species requires extensive areas of water for foraging (Marchant & Higgins, 1993). The Rufous fantail ( Rhipidura rufifrons ) prefers complex undergrowth in rainforests, monsoon forests, wet eucalypt patches and gullies (Pizzey & Knight, The Field Guide to the Birds of Australia, 2012). Accordingly, the species is much more common in the wetter coastal reaches of the state, with inland reach mostly limited to occasional sightings in small patches of suitable habitat. The Spectacled monarch ( Symposiachrus trivirgatus ) is a small songbird with a moderately long tail and a thin, short bill. They are rich grey above, pale below, with a black mask and chin, rufous-orange throat and upper breast, and white tail corners. They are found around the entire east coast of Australia and in southern parts of PNG and Timor-Leste. They are found in wetter forests and mangroves (Sullivan, et al., 2009). The White-necked petrel breeds in Oct-June and migrates across North Pacific and into Tasman Sea. Records in Australia are seen from August- Feb in NSW and SE Queenland (Pizzey & Knight, The Field Guide to the Birds of Australia, 2012) The Oriental Cuckoo ( Cuculus optatus ) is typically found in monsoon forest, rainforest edges, large trees in agricultural areas, river flats, roadside, and mangroves. Spatial distribution suggests this species favours coastal areas of higher rainfall. Non-breeding migrant to coastal north and eastern Australia September-May. (Pizzey & Knight, The Field Guide to the Birds of Australia, 2012).

Project area and therefore species is unlikely to be present

Unlikely : No records within 50 km of Project area therefore species is unlikely to be present

LC

Ma

PMST

Rhipidura rufifrons

Rufous Fantail

Possible : Multiple ALA records within 50 km, with 1 record 7 km south-west of the Project area Unlikely : No records within 50 km of Project area therefore species is unlikely to be present Unlikely: There are 3 ALA records within 50 km, with 1 historical record 8 km north- east of the Project area. There are no confirmed recent records within 10 km and is therefore unlikely to be present within the Project area.

LC

Ma

PMST, ALA

Symposiachrus trivirgatus as

Spectacled Monarch

Monarcha trivirgatus

LC

Ma

PMST

Pterodroma cervicalis

White-necked Petrel

SL

M

PMST, ALA

Cuculus optatus

Oriental Cuckoo, Horsfield's Cuckoo

Wulguru Technical Services Pty Ltd – Heritage Minerals Upper Mundic Gully TSF – Fauna Survey Assessment Report 100

Powered by