Status
Source Description and ecology
Likelihood of occurrence
Common Name Scientific Name
NCA 1 EPBC 2
Unlikely: No records within 50 km of Project area therefore species is unlikely to be present. Unlikely: Multiple ALA records with the closest record 14 km north of the Project area. There are no records within 10 km of the Project area and therefore species is unlikely to be present Unlikely: Multiple ALA records with the closest record around 12 km from the Project area. There are no records within 10 km of the Project area and therefore species is unlikely to be present
CR
CE
MPH
Plains-wanderers are small, ground-dwelling birds that inhabit sparse low grasslands usually on hard red-brown clay soils. Habitat structure is particularly important with the species having a strong preference for sites with approximately 50 per cent bare ground. Found in inland NSW, SA and Queensland and have patchy distribution (DCCEEW, 2023) (Pizzey & Knight, The Field Guide to the Birds of Australia, 2012) The Powerful owl lives mainly on the eastern side of the Great Dividing Range, from central Queensland to Victoria. Since European settlement, this owl has lost over half of its habitat. It is now found in urban areas or fragmented remnants of old forests. It’s habitat includes open forests and woodlands with old trees containing sufficiently large hollows for nesting, and sheltered gullies in forests with dense understoreys. The glossy black-cockatoo is small black-brown cockatoo 46-51 cm in length, wing 34-36 cm, tail 21-23 cm, with an inconspicuous crest and broad bulbous bill. Calyptorhynchus lathami lathami has a widespread distribution, ranging from Gympie to the south-east Queensland (SEQ) border, inland to Augathella and Tambo (Schodde et al. 1993). The distribution continues south into New South Wales (NSW) spreading inland to the Central Western Plains of NSW. This subspecies also occurs in the eastern coastal Gippsland region of Victoria (Pizzey and Knight 2001; Glossy Black Conservancy 2010). Calyptorhynchus lathami erebus occurs in the north and central east coast of Queensland. This subspecies ranges from the Dawson-Mackenzie-Isaac Rivers basin, north to the Connors- Clarke Ranges (Pierce 1984), south to Dawes and Many Peaks Ranges, and inland to the Expedition, Peak and Denham Ranges, including the Blackdown Tableland (Schodde et al. 1993).
Pedionomus torquatus
Plains-wanderer
V
NL
MPH, ALA
Ninox strenua
Powerful Owl
V
NL
MPH, ALA
Calyptorhynchus lathami
Glossy black cockatoo
Mammals = 8
Unlikely : No records within 50 km of Project area therefore species is unlikely to be present Likely: Multiple ALA records to the north of the Project
E
E
PMST, MPH
The large-eared pied bat occurs across an area from Shoalwater Bay, north of Rockhampton, Queensland (Qld), through to the vicinity of Ulladulla in southern New South Wales (NSW) (National Recovery Plan, 2011) The Ghost bat ( Macroderma gigas ) is patchy and uncommon in most areas with populations limited by the availability of caves, disused mine shafts or
Chalinolobus dwyeri
Large-eared Pied Bat, Large Pied Bat
V
V
PMST, ALA
Macroderma gigas
Ghost bat
Wulguru Technical Services Pty Ltd – Heritage Minerals Upper Mundic Gully TSF – Fauna Survey Assessment Report 101
Powered by FlippingBook